Pek çok insan, yargılamanın ve dedikodu yapmanın hoş olmadığını bilir. Konuşmalara baktığımızda "insanları yargılamamak lazım", "dedikodu güzel bir şey değil" gibi cümleler havalarda uçuşur. Evet, çoğu insan bu iki konuda mangalda kül bırakmayacak kadar fikir sahibidir ve kendisinin de bunları yapmadığına inanır. işte, bu kısım, bilme kısmıdır.
Bundan sonraki aşama daha önemlidir. Kendisinin başkalarını yargılayıp yargılamadığının, dedikodu yapıp yapmadığının farkında olma kısmı. Geçenlerde bir grup insanla sohbet ediyorduk hem de bu konularla ilgili… 🙂 Benim tanımadığım ama grubun tanıdığı bir kişi yaklaştı, herkes selamlaşıp gelen kişiye sevgi gösterisi yaptı, gülüştü, sarıldı, öpüştü. Hatta övgüler yağdırdı. Kadın gruptan daha üç metre uzaklaşmamıştı ki az önce övgüler yağdıran kadın "al işte bu da çatlağın önde gideni" dedi ve konu kadının dedikodusuyla devam etti. şimdi, burada görülen şey farkındalık aşamasına geçilmemiş olması. Anlaşılacağı üzere bir şeyi bilmek yetmiyor. Eğer kadın, kendisinin de yargıladığının ve dedikodu yaptığının farkında olursa (o an veya biraz sonra) kendini iş üstünde yakalamış olacak. Ve üçüncü aşama olan yapmak, uygulamak kısmına geçebilecektir. Yapmak kısmına geçebilmesi için de arkasından konuştuğu kişinin durumu her ne ise onu öyle kabul etmeyi, hoşgörüyle bakabilmeyi kendisine öğretebilmeli. Zihnini yargı programından hoşgörü programına geçirebilmeli.
Bu konuda ilerleme kaydedebilmek için bir arkadaşınızla yargılama oyunu oynayabilirsiniz. Arkadaşınızla bir ekip çalışması yapın, birbirinizi gözlemleyin ve yargılamaları, dedikodularınızı yakaladığınızda birbirinizi uyarın. Bir şifreniz olsun. 🙂 Örneğin "bum" gibi… 🙂 Birbirinizi iş üstünde yakaladığınızda "bum" diye uyarın ki anında farkındalık oluşsun. 🙂 Bu arada etrafınızdaki diğer insanlar da sizin ne yaptığınızı anlamaz. Sadece merak ederler… 🙂 isterseniz onlara da anlatıp bu egzersizden onların da faydalanmasını sağlayabilirsiniz.
Sizlere güzel oyunlar diliyorum.
Sevgi ve sağlıkla ilerleyin…
Arzu Bıyıklıoğlu
NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu