Beynimiz doğduğumuz andan itibaren her şeyi kaydederek nörolojik bağlantılar kurmaktadır ve bu biz ölene kadar devam eder. Öğrendiğimiz bir şeyi çok sık düşünürsek ya da yaparsak o konuyla ilgili olan nörolojik bağ kalınlaşır ve belli bir kalınlığa eriştikten sonra da bizi bilinçsizce kontrol etmeye başlar. işte bu noktada bağımlılık oluşmuştur.
Her gün televizyon karşısında bir şeyler atıştırıyorsanız, belli bir zaman sonra istemdışı bir biçimde yemeye başlarsınız. Her gün belli bir miktarda alkol alırsanız, bir zaman sonra canınız istemese de kendinizi içerken bulursunuz. Her gün saat üçte çay içerseniz, bir zaman sonra saatin kaç olduğunu bilmeseniz de üçte beyniniz size bunu hatırlatır. Farkında olalım ya da olmayalım beynimizde işler böyle döner.
Bu bilgiye dayanarak kendimize faydalı bağımlılıklar oluşturabiliriz. Mesela spor bağımlılığı 🙂
Neden her gün bir saatlik yürüyüş yapmaya kendinizi programlamıyorsunuz? Evet, başlangıçta zor gelebilir, zaman alabilir ama neden olmasın?
Neden her gün belli bir saatte 30-40 sayfa kitap okumaya programlamıyorsunuz?
Ya da her gün bir saat müzik dinlemeye, yataktan gülen bir yüzle çıkmaya…
Sonuç olarak ya farkında olmadan bağımlılıklar kazanacağız ya da istediğimiz güzel bağımlılıklar programlayacağız. Siz hangisini tercih edersiniz?
Sevgi ve sağlıkla ilerleyin…
Arzu Bıyıklıoğlu
NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu