“Her gün bir koşuşturmacadır yaşanıp geçiyor, önüme ne çıkıyorsa yaşıyor geçiyorum, işler güçler, bir şey öğrenmeye vakit yok’’ diyenlerden misiniz? Yoksa özellikle kendinizi geliştirmek, yeni bir şeyler öğrenmek için vakit harcayanlardan mısınız?
Birinci gruptansanız hayat tekerrüre girmiş, beyniniz kısır döngülerinden kendini imha etmeye hazırlanıyor olabilir; aman dikkat 🙂 Gülümsedim ama şaka bir yana gerçeklik payı da çok. Yeni bağlantılar üretmeyen beyin sınırlı kullanıma girdiğinde yavaş yavaş kendini küçültüyor, hareket alanımızı kısıtlıyor, bakış açımızı, yaşamımızı küçültüyor. Beyinle, psikolojiyle ilgili hastalıklar ne kadar da çok artıyor; farkındasınızdır.
İBN-İ Haldun der ki “İnsan beyni değirmen taşına benzer, içine yeni bir şeyler atmazsanız, kendi kendini öğütür durur.” İş kadını, ev kadını fark etmez, emekli, çalışan fark etmez, 20 ya 70 yaş fark etmez 🙂 Yeni bir şeyler öğrenmeye devam. Böylelikle hem beynimiz gelişir, hem hayatımız zenginleşir. En güzeli de aklımızı daha iyi kullanmayı öğreniriz 🙂 Emanet akıllara ihtiyacımız yok değil mi 🙂 Beyin hepimizde var, hem de bedava ama ne kadar kullanırsak, onu ne kadar beslersek o kadar iyi çalışıyor ve bize hizmet ediyor. Artık çağımız, emanet akıl alma çağı değil bilgileri araştırıp, inceleyip sonra öğütüp kendi aklımızla kullanma ve yeni düşünceler üretme zamanı. “Vakit yok” cevabı da sadece bir mazeretten ibarettir, öğrenmek isteyen her an her yerde öğrenir ve bu fırsatı yaratır 🙂 Sen de bunu biliyorsun 🙂 Kim bilir hayatında çıkarılmayı bekleyen ne çok gereksiz, anlamsız, enerji düşüren, tembellik yaratan işler vardır.
Dur ve düşün! Gününü baştan aşağı, dakikası dakikasına incele. Mutlaka bir şeyleri eleyip hayatının dışına atabilirsin ve beynini beslemen için yer açılır 🙂 Mesela; gereksiz telefon konuşmaları, sosyal medyada takılmalar, alışveriş siteleri, dedikodu kahveleri, diziler, yarışmalar, katkı sağlayacak bir şeye hizmet etmeyen kadın programları gibi.
Sen sana hizmet etmeyen neyi çıkarmak istersin hayatından güzel insan?
Ya da neleri çıkardın hayatından? Bizimle paylaş lütfen… 🙂