Başkalarından değer görme beklentisi insan zihninin düştüğü yanılgı tuzaklarından biridir. Her insan değerli olmak ister ve bu değeri başkalarından alarak elde edebileceğini sanır. Ancak başkasının size gösterdiği (verdiği) değer sadece o kişinin nazarında size biçmiş olduğu değerdir. Az ya da çok, bu onunla ilgili bir durumdur. Bu değer ya da değersizlik sizin değerinizi ne eksiktir ne de çoğaltır.
Asıl değer insanın öz farkındalığıyla açığa çıkar. Her insan Yaradan’la olan bağından dolayı ve eşsiz bir motif oluşundan dolayı zaten özeldir, değerlidir. Bu ruhsal bir değerdir. Eğer zihinsel bir değer söz konusuysa o zaman da sorulacak soru ” o ya da şu bana değer veriyor mu” değil “benim kendimde değerim nedir?” olmalı.
Cevabınız egosal değil özsel olsun. Özdeğeri yeterli olan bir insan ne başkalarından değer görme beklentisi içinde aşağılara iner ne de egosal çırpınışlarla “hey ben burdayım, beni önemseyin, bana değer verin” manasına gelen söz ve davranışlarla çığlıklar atarak yükselip psikolojik baskı yapar.
Kendinde değerini bilen insan kendine saygı duyan bir hayat yaşar. Zamanını harcamaz, değerlendirir. Anlamlı ve değerli yaşam alışkanlıkları vardır. Kendine iyi davranır ve başkalarının da değerli olduğunu bilir, onlar bilmese bile.
NLP ve Yaşam Koçluğunda konu ne olursa olsun mutlaka özdeğer farkındalığı ve özdeğer yükselmesi için çalışma yapıyoruz. Sanırım bu konu biraz da bizim toplumsal meselemiz maalesef. Bizler X ve Y kuşağı olarak konuyu toparlarsak Z kuşağı da imzayı atar.
Sevgi ve sağlıkla ilerleyin…
ICF PCC YAŞAM KOÇU
ARZU BIYIKLIOĞLU
www.arzubiyiklioglu.com
@arzubiyikliogluofficial