Hayallere olan bakışınız nedir? Bir ya da birkaç hayaliniz var mı? Yoksa hayal kurmayı çocukluğunuzda mı bıraktınız?
Hayaller, bazı insanlar için sadece uzaklarda bir yerlerde olan, düşlendiğinde anlık bir tebessüm ile anlık bir mutluluk veren ve sonrasında "keşke olsaydı" cümlesiyle noktalanan gerçekleşmesi imkânsız bir düştür. Eğer siz de böyle düşünüyorsanız haklısınız, doğrusunuz, bu sizin için bir gerçek… 🙂
Bazı insanlar için de hayal, hayata tutunma şeklidir, yaşam amacıdır, enerji kaynağıdır. Bu tip insanlar, hayallerinin bir gün gerçekleşeceğine gönülden inanır ve hayalleri doğrultusunda harekete geçer. Günün koşullarına, günün gerçekliğine takılmadan hayallerinin peşinden gider. Bu tip insanlar, daha önce de başkalarının mucize veya şans dediği pek çok güzelliği de yaşamıştır.
Yetişkin olduktan sonra hayal kurmayı bırakan insanlar, şu an ellerinde olan gerçekliklerin dışına çıkmakta çok zorlanır. işte, durum bu, her şey ortada, malzeme bu… daha fazlası ya da daha değişiği olmaz gözleriyle bakarlar. Bu bakış da kişiyi aynı yerde kalmaya çiviler. Bazı yetişkinler de sadece gerçekleşmesinin mümkün olmadığına inandığı hayallerle oyalanır.
Gerçekleştireceği bir hayali olmayan insanlar, zaman içinde aynı düşünce kalıplarında kaldıklarından hep aynı gerçekliği görür ve tekrara girer. Yaşam, onlar için birbirine benzeyen, rutin, sıkıcı bir gün doldurma olur. Sıkıcı bir hayat, insanı mutsuz yapar, hareket alanını kısıtlar, depresyona kadar götürür. Ve insanlar yaşayan ölülere dönüşür.
Sizin için sorun olan bir konunun daha iyi olabileceği ile ilgili bir hayaliniz yoksa ya o konuyla ilgili durumdan şikâyet ederek onu hayatınızda tutmaya devam edersiniz ya da durumu kabul ederek susarsınız. Her iki durumda da gerçekliğinizi yaşamaya devam edersiniz. Oysa o konunun iyileşebileceği ile ilgili bir hayaliniz varsa ve hayalinize uygun adımlar atarsanız işte, o zaman fark yaratabilirsiniz.
işiyle ilgili sıkıntı yaşayan danışanlarıma "işini ya da işyerini sevmiyorsun, bu durumdan yakınıyorsun, peki nasıl bir iş seni mutlu ederdi" diye sorduğumda bazıları bunun tam olarak ne olduğunu bilmediklerini söylüyor. Ben de "Peki, o zaman istediğin işi hayal et, bana hayallerini yaz" diyorum. Cevap, "Bunu hiç hayal etmemiştim" oluyor.
Hayal kurmaktan vazgeçtiğimizde işte böyle oluyor. Zamanla istemediklerimize odaklanmak, o anki koşulları evrensel gerçekliğimiz olarak kabul etmek, sorunlara takılmak zamanla insanın ne istediğini hayal etmesini bile elinden alıyor. Hayal edemez olunuyor.
Eğer işinizi değiştirmek istiyorsanız sizin için daha iyi olan işi hayal edebiliyor olmalısınız, daha iyi bir ilişki yaşamak istiyorsanız o daha iyi olan ilişkinin nasıl olacağını hayal edebiliyor olmalısınız. Halledilmesi gereken bir sorununuz varsa onun çözülmüş halini hayal edebiliyor olmanız gerek. Ve tabii ki bunun bir hayalperestlik olmaması için gerçekleşebileceğine dair bir inancınızın olması ve hayalinize uyan eylemler içinde olmanız gerekir.
Bugün neyi halletmek (elde etmek) için hayal kurmak istersiniz? 🙂
Ve bu hayalin gerçekleşmesi için atacağınız ilk adım nedir ?
Sevgi ve sağlıkla ilerleyin…
Arzu Bıyıklıoğlu
NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu