Şimdi bu yazıyı okumaya başladıysan ya erteleme alışkanlığın var ya da çok yakınında birinin erteleme alışkanlığından kurtulmasını istiyorsun. Alışkanlık diyorum, çünkü bir şeyi düzenli yapmak kadar yapmamak da bir alışkanlıktır. Bir şeyler yapmak istersin ama bir türlü harekete geçemezsin ve her şey olduğu gibi kalır. Aslında her şey olduğu gibi de kalmaz, çünkü ertelediğin zaman bir şey yapmamayı seçmen demek, başka bir şeyi seçmen demektir. Eğer spora başlamayı erteliyorsan yağlanmayı, uyuşmayı, kaslarını kaybetmeyi seçiyorsundur ya da sağlıklı beslenmeyi erteliyorsan kötü beslenmeyi, bedenine zarar vermeyi seçiyorsundur. Konu ne olursa olsun olumsuz bir durumu seçiyorsundur ve bu durum seni daha da kötüye götürecektir. Yani eylemsizlik seni zamanla geriye atacaktır.
Peki nasıl harekete geçilir? Bu konuda genel taktikler yazsak da asıl çözüm kişiden kişiye değişir. Örneğin, korku odaklı motivasyonunuz varsa ve içinde bulunduğunuz eyleme geçmeme haline devam ederseniz, başınıza gelebilecek en kötü senaryonun ne olduğunu hayal edin. Bu sizi harekete itebilir. Eğer haz odaklı motivasyonunuz varsa eyleme geçtiğiniz takdirde kazanacaklarınızı ve o yeni yaşamı hayal edip, içine girip yaşayın. Bu sizin harekete geçmenizi kolaylaştırabilir.
Diğer bir yol da, eyleme geçmek için 10 tane güçlü sebep bulun. Sebepleriniz ne kadar güçlüyse o kadar motive olursunuz. Ya da kendinize şunu sorun ‘’beni harekete geçmekten alıkoyan şey/engelim nedir‘’. Bu soruya net ve doğru bir cevap vermeniz çok önemli. Cevabınızın doğruluğunu test etmek için şunu hayal edin: Bu engelin yok olduğunu ve harekete geçtiğinizi. Şimdi eyleme geçme arzusu oluştu mu içinizde? Eğer oluştuysa yapacağınız şey, bu engeli ortadan kaldırmak üzere çalışmaktır. Eğer hala eyleme geçme isteğiniz yoksa demek ki cevabınız yanlış.
İnsan bazen tek başına kendi gözlemleyip, içinde olup bitenlerin farkında olamıyor. Ama doğru bir iç gözlem yapılırsa harekete geçmek çok kolaylaşıyor. Bu iç gözlem konusunda kendine doğru soruları sormak, özgüven geliştirmek, hayır diyebilmesini öğrenmek ya da kendinin çok daha iyi bir halini gerçekleştirmek için yazdığım FARK ET UYGULA DEĞİŞ ve DEĞİŞİM SEANSLARI kitaplarımdaki uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Biraz daha derine inmeye veya daha özel tekniklere ihtiyacınız varsa o zaman bireysel olarak duyu, NLP (Zihin Dili Programlama) ve yaşam koçluğu seanslarına katılabilirsiniz.
Bu arada her şeyi de ertelemiyorsunuz. Bu yazımı okumayı ertelemediniz, harekete geçtiniz ve sonuna kadar okudunuz. 🙂
Sevgi ve sağlıkla ilerleyin.
Arzu Bıyıklıoğlu
ICF PCC Yaşam Koçu & NLP Uzmanı