SÖZÜNÜ SEÇ

//SÖZÜNÜ SEÇ

SÖZÜNÜ SEÇ

“Felek kimine kavun, kimine kelek yedirir…” Kimin iyi şeyler, kimin kötü şeyler yaşayacağına dünya karar verir. Senin elinden pek bir şey gelmez, yorma kendini, kabullen, yapacak bir şey yok…

“Can çıkmadıkça huy çıkmaz…” “Huylu huyundan vazgeçmez” , “insan yedisinde neyse yetmişinde de odur.” Alışkanlıklar mezara kadar seninle gelir. Değişime kapalıyız, bugün git, mezarda gel.

“işini kış tut da yaz çıkarsa bahtına…” Sen hep kötü güne hazırlık yap, önlem al, güzel olursa sana bonus olur. Sen hep olumsuzu hayal et, gelecek diye de hazırlık yap, onu çağır, olumsuzluk gelince de hazırlıklı olduğun için fazla üzülmezsin.. 🙂

“Güvenme dostuna, saman doldur postuna…” En yakın arkadaşına bile güvenme, içinde kalsın her şey, her an, herkes bir kötülük yapma potansiyeline sahiptir.

Tabii ki bu sözlerin doğruluğunu da kanıtlayan insanlar vardır. Bu sizin nereden baktığınıza göre değişir.

Tanıdığım ya da yeni tanıştığım insanlarla sohbet ederken, hatta yakınımda olan konuşmalara kulak misafiri olduğum zamanlarda insanların kullandıkları kelimelere çok dikkat ederim. Daha da ötesi bir olaya, bir duruma ya da bir kişiye yorum yaparlarken kullandıkları atasözü, özlü sözlere çok dikkat ederim. Danışanlarımla çalışmaya başlamadan önce onlara da mutlaka sorarım, inandığınız, sıklıkla kullandığınız atasözleri ve özlü sözler nelerdir, diye…

Daha önceki yazılarımda defalarca inançlarımızın bizi yönettiğini, inançlarımızın gerçeğimiz olduğunu yazmıştım. işte, yine aynı yerdeyiz. Sıklıkla bu konu üzerinde duruyorum çünkü yaşam kalitemiz tamamıyla inançlarımıza bağlı. Pek çok özlü söz, tek bakış açısıyla değerlendirilirse ve olumsuz bir durum yaratmayı destekliyorsa kişi üzerinde farkında olmadan gerçekten de söz sahibi olmaktadır.

“insan yedisinde neyse yetmişinde de odur” veya “can çıkmadıkça huy çıkmaz” sözüne bağlanmışsa, değişime kapalı bir insandır. Evet, alışkanlıkları, davranış kalıplarını değiştirmek bazılarımız için zor olabilir. Ama bu ömür boyu bizimle gelecek anlamına gelmez. Zamanla zaten her şey, herkes değişiyor. Hele bir de farkındalık varsa herkes isteyerek ve olumlu yönde hızla değişebiliyor.

Çoğu özlü söz bize ailemiz tarafından, öğretmenlerimiz tarafından aktarılmıştır. Onların söyledikleri bu sözleri, bu düşünce kalıplarını otomatik olarak devralmışızdır. şimdi sizden bu hafta en çok kullandığınız ya da aklınıza hemen gelen atasözlerini, özdeyişleri bir kenara not almanızı istiyorum. Bakalım içlerinde kaç tanesi sizi motive edici, harekete geçirici? Kaç tanesi da size kadercilik oynatıyor, kendinizi kötü hissettiriyor, kabullendiriyor?

Benim en çok sevdiğim sözlerden biri “herkes ektiğini biçer”… Ne yapıyorsak, ne düşünüyorsak, ne hissediyorsak geri dönüşümü aynı olacaktır. O zaman güzel şeyler düşünelim, güzel hisler hissedelim, güzel davranışlar yapalım, diye düşünüyor ve yaptıklarıma bakıyorum sonra da motive oluyorum. Bana hayatımın direksiyonunda benim oturduğumu hatırlatıyor. Sorumluluk bende, kimseyle uğraşmama, kızmama gerek yok. Kendimin farkında olmak, kendimi geliştirmek ve değiştirmek her şeyi çözecek ve bana daha güzel günleri getirecek… 🙂

istersek inançlarımızı değiştirebiliriz ama bunun için önce hangi olumsuz inançların bizi kontrol ettiğinin farkına varmalıyız. Evet, bu hafta özlü sözler farkındalığı haftası… 🙂

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin…

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu