Ayna Nöronlar

//Ayna Nöronlar

Ayna Nöronlar

Parma Üniversitesi nörologları; Giacomo Rizzolatti öncülüğünde 1990'da ilginç bir olay gözlemlediler. Nörologlar, beynin bazı bölgelerinin motorik hareket akışına ait anıları kaydederek bunları tekrarlayabildiğini keşfetti. Hem de bu hareketleri yapan kendisi olmadığı halde. Bu beyin hücrelerinin faaliyete geçmesi için sadece bir işin yapılışını izlemek yetiyor. Yani beynimiz belli hareket süreçlerine ait anıları kaydediyor. Bunları gerçekleştiren biz olmasak bile…

Bu şaşırtıcı durum, beynimizde bulunan bir grup nöronun sayesinde gerçekleşiyor. Bunları “ayna nöronları” olarak adlandırıyoruz. Bu nöronlar iki durumda faaliyete geçiyor:

1. ip üzerinde yürümek gibi alışık olmadığımız eylemleri gerçekleştirirken;

2. Çok ilginçtir ki, ip üzerinde yürüyen ya da alışılmamış başka bir şey yapan birini izlediğimiz zaman.

Demek ki ayna nöronları bize, başkalarında gözlemlediğimiz eylemleri kavrama becerisi sağlıyor.

Bu bilgi tıp alanında çok başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Mesela felç hastalarına musluk açmak gibi günlük işlerin yapıldığı filmler izletilerek, onların bu eylemleri tekrar kendi başlarına yapabilmeleri sağlanıyor.

Eğer bir konuda kabiliyetimizi geliştirmek istiyorsak, yapmamız gereken tek şey başkalarının bu konudaki becerilerini dikkatle izleyerek, edindiğimiz bilgileri kendi tecrübe dünyamıza aktarmaktır. Tabi ki bu ilerlemeler eyleme dönüştürülmelidir. Ayna nöronlarının attığı ilk adımı atmaktır.

(“Rezonans Kanunları” adlı kitaptan alınmıştır.)

 Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu

 

NLP|